Už se objevily pampelišky!
Zatím můžeme najít jen růžice malých listů. Jsou krásně křehké a šťavnaté.
Můžeme jich pár natrhat opláchnout a přidat do salátu, nebo jen tak slupnout.
Pampeliška je velice odolná bylina, proto, když ji vyryjete ze země, vždy zůstane kus kořenu v zemi a tak opět pěkně vyrazí nová bylina.
Výborný je kořen pampelišky.
Musíme ho vyrýpnout z hloubi záhonu nebo trávníku, potom pěkně kartáčkem očistit pod vodou a nakonec trošku oškrabat.
Stačí jen kousek žvýkat, nebo udělat kapky:
2 lžíce kořene pampelišky nasekáme a dáme do kvalitná pálenky tak, aby bylo vše ponořeno. necháme v pokojové teplotě louhovat asi 14 dní. Denně protřepeme. Potom slijeme a můžeme užívat.20 až 25 kapek 2x denně ve 2dcl vody.
Kořen obsahuje cenný inulin a mnoho hořčin, čímž pomáhá čištění organizmu, jater i krve.
Aź pampelišky pokvetou, jejich mladé stonky můžeme utrhnout a sníst. Maximálně ale 10 stonků za den.
Sirup z květů jsen již na stránky dávala, mrkněte do rubriky recepty.