Tak nám začínají kvést bezy černé… zdánlivě obyčejný plevelný keř… babička říkala před bezem klekni a měla pravdu…. jeho květ je dostupný a přitom tolik účinný pro naše zdraví…a nejen pro fyzické..
Černý bez je vlastně posvátný…. byl pro druidy ale také pro naše předky… ti si ho vysazovali v blízkosti obydlí, stájí, pastvin….jeho větve se používaly k vyhánění zlých duchů, i zlých myšlenek…píšťalka z jeho dřeva zvala víly a skřítky, do keře bezu hrom nikdy neuhodí…
L0čivé účinky: pomáhá vylučovat vodu z organizmu, je to antioxydant, pomáhá při potížích dýchacích cest, posiluje obranyschopnost, snižuje horečku, pomáhá při migréně, jeho žvýkání pomáhá při bolestech zubů….
Z květů bezu můžeme připravit limonádu… stačí dát květy do vody a nechat 3dny louhovat, potom přidat trošku medu a máme limču…
Take se dají obalit a smažit jeho květy…. my je obalujeme v těstíčku do kterého dáme trošku piva… je potom pěkně křehké…
Z bezu macerovaného ve vodě děláme želé, sirup… babička dělala také likér z jeho plodů…
Bez černý můžeme usušit květy na čaj… plody nejprve necháme zaschnout a potom dosušíme v troubě na 50stupňů….
Bezinková povidla
Suroviny:
košík natrhaných plodů
voda
½ kg cukru
trochu pektinu
Postup:
Vyzrálé plody očistěte, zalijte vodou a rozvařte na kaši. Nechte vychladnout, prolisujte, přidejte cukr a trochu pektogelu. Pomalu vařte, až směs začne houstnout. Povidla se nesmí připálit, jinak zhořknou.
Užití:
Povidla se užívají 3-4x denně po lžíci nejdéle po dobu 2 týdnů. Pomáhají při ischiasu, zánětu trojklanného a mezižeberního nervu, revmatizmu i zácpě.
Při procházce můžeme bez natrhat a doma pěkně připravit něco dobrého a zdravého…