Nastalo nám období s převahou jin energie, energie chladu… jak se tomu přizpůsobit…

Podzim a zima jsou měsíce, kdy převažuje energeticky prvek jin, chlad, tma, vlhkost…. ale i klid, nejistota…

Chlad proniká do těla šíjí a zády, reagujeme na to stahováním ramen a ohýbáním trupu dopředu… tím se aktivují jangové meridiány … ale celkově se stahuje tělo, zpomaluje se krevní oběh, proudění tělních tekutin , údy tuhnout chladem , stáváme se „neohrabanými…

Typické k tomu jsou nemoci: nachlazení, bolesti kloubů, choroby ledvin a močového měchýře, frigidita… toto jsou projevy nedostatku jang energie…

Na psychické úrovni se nedostatek jangu projevuje plachostí, nejistotou, obavami, přehnanou opatrností,strachem…

Vlhko – spojené s jin energií – je těžké, lepkavé, pochmurné…v těle dochází ke hromadění vody, ke stagnaci toků životné energie, k otokům, nadýmání, nedostatečnému trávení, k projevům žaludečních nevolností, střevních poruch.. bolestem hlavy…

Na psychické úrovni se to projevuje přílišnou starostlivostí, přehnané hloubání o věcech a dějích..

Toto můžeme ovlivnit třeba i stravováním, zařazením potravin jang energie, postupy, které jang zvyšují..toto bychom měli především v období chladu, zimy zohledňovat…Jangové potraviny a jídlo podporují energii jang, vitalitu, spokojenost..

Ženy mají od přírody více jinovou energii, tedy mají více sklony k chladu, vlhkosti, muží naopak více jangovou energii.

Jang podpoříme třeba zeleninovými i masovými vývary, tím že budeme jíst převážně tepelně připravené a teplé pokrmy… například citrusy ochlazují, proto bychom je v zimě měly téměř vyloučit z jídelníčku – kromě toho, že nepochází ze zeměpisných podmínek, kde my žijeme, nejsou proto pro nás vhodné, rozhodně ne ve věltším množství. Pokud na ně máme chuť, tak jen mimořádně zařazujeme do jídleníčku…a třeba k pomeranč ochutíme skořicí, kardamonem… tím zeslabíme jin a posílíme jang….

Neutrální surovinou je obilí – nese v sobě vyváženou energii jin i jang… obilí a zelenina mají v uvařeném stavu schopnost nejen dodat potřebnou a vyrovnanou energii, ale také vylučovat z těla „jedovaté látky“…

Jak to je s vodou: studená voda je silně jin, ohřátím se mění na jang… na tomto principu funguje i posilování jangu jídla: vařením a ohříváním , použitím „zahřívacího koření, posílíme jang a to v zimě potřebujeme..

Západní věda na vaření a tepelnou úpravu hledí tak, že se tímto postupem ničí vitamíny…. Taoistická věda naopak říká, že vařením strava získává silnou esenciální energii, protože se ohřevem zesiluje jang…

Vzpomeňe třeba na naše babičky, vařily silný vývar z masa a zeleniny, když nás chtěly posílit třeba při nachlazení nebo chřipce….zrovnatak rodičky jedly silný vývar, aby měly dobré mléko pro miminko…

Horké, jangové koření je: zázvor, pepř, chilli, skořice, muškát, hřebíček, bobkový list…kardamon

Teplé koření je: paprika, koriandr, kmín, petržel, kopr….i sušené bylinky mají povahu teplou…

Tedy v zimě bychom měli, pokud máme chuť na salát, připravovat jej spíše z vařené, pečené zeleniny, než ze syrové.. prospějeme tak organizmu, budeme se  cítit silnější, vyrovnanější…

img_3034