Pohanka je podle mě opomíjená a nedoceněná bylina, surovina…V českých zemích se začala pěstovat na přelomu 12. a 13. století, kdy sem byla přivezena z východu přes Rusko, a od 15. století se její užívání v kuchyni rozšířilo, zejména na Moravě.
Je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže je na rozdíl od obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci.
Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.
Pohanka je důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu, manganu a jiných stopových prvků.
Z vitaminů jsou v plodech pohanky zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E a C.
Velmi důležitým vitamínem v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem…
Často lidé pohanku nevaří a nejí proto, že nevědí jak ji připravit.
Nejjednodušší je použít pohankovou lámanku, běžne ji koupíme… Pohanku uvaříme ve vodě a můžeme z ní připravit rizoto, džuveč, nastavovanou bramborovou nebo batátovou kaši, karbanátky nebo bochánky, salát, nebo sladkou mňnamku třeba s medem a ořechy, s ovocem…uvaříme z ní i kaši podobnou té klasické krupičné…