Zelený smetanový krém pro otevírání srdečního centra

Pokrm, který nazývám zelený krém je vlastně polévka, kterou připravujeme nejlépe společně všichni, kdo ji potom budeme jíst. Tak se příprava jídla stává také společnou zábavou, rituálem, sdílením a radostí. Všichni do jídla vloží svoji energii, lásku a tak výsledný pokrm bude mít nejen hodnotu výživovou pro tělo, ale pro Srdce…. rozvine se láska v jednotlivcíh a mezi nimi…

Co potřebujeme:

Pokud máme zahrádku, je sezona, půjdeme společně sklízet od všeho, co je zelené: hrášek, petrželka, porek, mladá cibulka i s natí, brokolice, pažitka, můžeme vykopat i několik nových brambor….

Potřebujeme také : trochu hladké mouky, mléka a 30% smetanu, kousek másla, olej a starší tmavé pečivo na přípravu kostiček do polévky…. na ochucení staší sůl a mletý koriandr

 

Postup:

Uděláme kruh, chytíme se za ruce, všichni se navzájem na sebe usmějeme a popřejeme si hodně zdaru, radosti a zábavy při přípravě pokrmu. Určíme jednoho koordinátora, který bude celou akci řídit, rozdělovat práci a kontrolovat zda se postupuje správně…

Koordinátor rozdělí co kdo bude krájet a kde, aby nevznikl chaos…. zapojíme i malé členy rodiny, jen na ně nenápadně dohlídneme, aby se nezranily… případný nepořádek po jejich krájení a míchání s radostí společně uklidíme, protože čím dříve děti pustíme k práci, tím snadněji získavají správné návyky a také vztah k práci…. ne jako k nutnému zlu, trestu, ale k náplni a zábavě….

Veškerou zeleninu pokrájíme na drobno.

V kastrole rozehřejeme kousek másla, nejprve na něm orestujeme cibuli a maličké kostičky brambor, potom přidáme vše ostatní, po chvilce osolíme, ochutíme koriandrem a přilijeme vodu. necháme vařit pod pokličkou až do změknutí zeleniny a mezitím nakrájíme pečivo na hezké kostičky a na trošce oleje a másla opečeme, pěkně pomalu, postupně, aby byly rovnoměrně pěkně chřupavé.

Dále si připravíme : v trošce mléka rozšleháme hladkou mouku.

Když je zelenina uvařená, rozmixujeme ji tyčovým mixerem, potom vmícháme mouku s mlékem a provaříme za stálého míchání.

Podáváme tak, že polévku dáme do servírovací mísy, na stůl připravíme misky a lžíce, ošatku s kostičkami pečiva a misku se sekanou petrželkou a pažitkou, konvičku se smetanou. každý si nabírá sám, nebo si jídlo podáváme navzájem, přitom si povídáme jak nás společná přírava jídla bavila, jak jsme si to užili, jak jsme šikovní, jak jsme to báječně ochutili…. před jídlem se chytíme za ruce a společně poděkujeme za čas strávený přípravou jídla a za to, že můžeme spolu trávit čas, že máme ci jíst, že se máme rádi….