Svatojánský koláč je výborné jídlo, které můžeme připravit v období Svatojánském… pomůže nám znásobit jeho energie, pomůže nám třeba i při plnění našich přání…
Připravovat ho musí člověk, který je čistý nejen po těle, osvěžený koupelí nebo sprchou, ale čistý i uvnitř: s pocity pokory, lásky, naděje, vděčnosti…. protože jeho pocity se přenášejí do koláče a potom tyto pocity ovlivňují každého, kdo koláč takto připravený jí…
Každou surovinu na koláč nejprve požehnáme, potom laskavě připravujeme pokrm…
Potřebujete:
Na korpus: 110 g másla, 4 hrnky polohrubé mouky, lžičku himálasjké soli, nejlépe růžové, lžičku prášku do pečiva nebo vinného kamene, hrnek studené vody.
Na koláč: cibule, listový špenát, malá cuketa, žampiony, květák předem krátce povařený ve vodě, sušená rajčátka, 30% smetana, pomazánkové máslo, Niva, Ementál, sůl, koření Devětsil…nebo nějaké klasické bylinky jako je libeček, majoránka,
Postup:
Rukama vypracujeme pěkné těsto, necháme odpočinout v chladu nejméně 1 hodinu. Potom těsto vyválíme na plát, dáme na vymaštěný plech, propícháme vidličkou. Smetanu rozšleháme s pomaz. máslem, přidáme trochu nahrubo strouhaného sýra a potřeme tím rovnoměrně celý koláč na plechu. Zeleninu pokrájíme, květák rozebereme na malé růžičky – poklademe pěkně na koláč, nakonec poklademe nudličkami rajčátek, osolíme a posypeme kořením. Dáme péci do vyhřáté trouby na 200st asi hodinu… před dopečením ještě posypeme sýry.