Pohanka je běžně dostupná surovina, která může obohatit náš jídelníček a prospět našemu zdraví. Obyčejně je považována za obilninu, ale není tomu tak, pohanka patří mezi rdesnovité, neobsahuje lepek, proto je vhodná i pro ty, kdo trpí celiakií…
Dodá nám dostatek energie a prohřívá…obsahuje vlákninu, několik aminokyselin, zinek, meď, mangan, stopové prvky, vitámíny B, C, E. Obsahuje také rutin, ten pomáhá naší krvi…má příznivý vliv i na naše játra. Je vhodná zařazovat do jídelníčku hlavně v chladném období.
připravit z ní můžeme různé kaše, s medem, s ovocem, se zeleninou, uděláme z ní výborný tataráček, když přidáme červenou řepu…. můžeme z ní dělat nákyp a karbanátky, zahustit s ní polévky, výborná je i do pomazánek.
Z pohanky připravíme rizotko s hráškem
rizotko s mrkvičkou
z pohankové lámanky připravíme tataráček s červenou řepou
karbanátky s kadeřávkem a sýrem
pomazánku s fazolkami a tahini