Novoroční koláč štěstí, aneb štěstí po celý rok
300ml jogurtu ( nejlépe Choceňský)
3 vejce ( nejlépe domácí)
3 PL oleje
Cca 300g mouky ( ideálně směs celozrnné a polohrubé)
150g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1PL máku
2PL brusinek sušených
2PL rozinek zlatých ( ideálně Jumbo a nesířené)
2PL semínek či ořechů (ořechy lépe nasekat)
2PL nasekaného kandovaného zázvoru
1ČL citronové kůry
1ČL pomerančové kůry
Mléko dle potřeby
2 sojové suky
1 vinný kámen ( nebo prášek do pečiva)
– Nejprve utřeme vejce s cukrem do pěny, poté přidáme oba cukry, jogurt, olej a vše vyšleháme. Do jiné mísy prosejeme mouky, přidáme vinný kámen, sušené ovoce, mák a ořechy a postupné vmícháme do tekutých přísad. Nakonec přidáme kůry a těsto ( ideální je konzistence hustšího palančinkového těsta) vlijeme na vymaštěný kokosem a sezamem vysypaný plech. Suky rozkrájíme na asi 2-3mm tenká kolečka a klademe pravidelně na těsto.
– Pečeme na 180°C asi 30 minut dozlatova.
– Můžeme podávat jen tak a nebo s ušlehaným tvarohem.
– Dobrou chuť Simča