Kam se podívám, všude vidím rybíz! Obalené keře nestačím otrhávat a rybíz zpracovávat. Ale to si nestěžuji, naopak, jsem tomu moc ráda.
Rybíz je myslím nedoceněné ovoce. Zdá se lidem takové obyčejné, to jahody, meruňky, broskve jsou pro většinu lidí atraktivnější.
Ale v kuličkách rybízu je skryté opravdové bohatství!
Rybíz totiž
-
podporuje krvetvorbu,
-
posiluje imunitní systém a bojuje proti chřipce a nachlazení,
-
díky nízkému glykemickému indexu a velkému množství obsažené vlákniny usnadňuje hubnutí,
-
má výborný vliv na pleť a vlasy, zpomaluje projevy předčasného stárnutí,
-
urychluje metabolismus a zlepšuje zažívání,
-
zpevňuje kosti,
-
je prospěšný našemu srdci,
-
pomáhá při dýchacích obtížích.
Rybíz můžeme zobat čerstvý, můžeme ho zamrazit a v zimě použít na přípravu koláčů, dezertů…můžeme udělat marmeládu, která má vynikající ostrou chuť.
Jeden typ na koláč s rybízem, tvarohem a sněhovou čepicí:
Udělám klasické řidší kynuté těsto, do kterého dám jen žloutky. Z bílků udělám sníh. Utřu si tvaroh s jogurtem a třtinovým cukrem. Vykynuté těsto vyválím, rozprostřu na plech, potřu tvarohem posypu rybízem, dám péci na 190 st asi na 20 minut, potom navrším sníh a peču než je sníh pěkně zlatý.