Hlíva ústřičná s koprovkou:
Hlívu koupíte v zimě běžně, kopr můžete použít nasušený z léta, nebo třeba padnete i na čestvý.. nedoporučuji ten koupený naložený v divném nálevu….
Uděláte klasicky kopračku, pěkně se smetanou a máslovou jíškou… a hlívu pokrájíte na nudličky, orestujete třeba na přepuštěném másle, nebo oleji…. na cibulce a pokud si k tomu uvaříte brambory, máte vynikající oběd….
Zimní salát z tuřínu:
Tuřín se znovu objevuje i v nabídce obchodů… lze vypěstovat na zahradě, dříve byl velmi používaný a je chutný a obsahuje vitamín C, vápník a má hojivé účinky…
Oloupaný a na nudličky nakrájený tuřín, mrkev, celer uvaříte , nikoliv rozvaříte v osolené vodě, jen tak na skus… a v míse smícháte se smetanovým jogurtem, do kterého můžete přidat lžičku dijonské hořčice a křenu, necháte v chladu chvíli odležet a potom zjistíte, jak je to výborná večeře či svačina…
Zázvorové brambory:
Zázvor prohřívá, v chladném počasí to přijde vhod…
Uvaříte brambory, na oleji nebo přepuštěném másle oresujete modrou cibuli a porek, přidáte nastrouhaný zázvor a brambory nakrájené na plátky, podle chuti ještě osolíte a můžete podávat sypané sýrem, nebo jako přílohu k nějakému masu…
Dobrou chuť