Je obodobí sklizně okurek… okurka je plod, který má mnoho báječného využití, pro teplé dny je to veliký dar z přírody a ještě když je pěstován šetrně k přírodě i k člověku, s láskou, přirozeně…. chlazenou okurku nakrájet na kolečka, jen tak zobat báječně osvěží, dodá tělu potřebné tekutiny, a ještě si můžeme udělat dobře pokožce, když si nějaké to kolečko přiložíme na obličej, na čelo… výborně pomáhá předcházet bolestem hlavy…
Okurka, pokud je pěstovaná přirozeně, obsahuje mnoho minerálů, vitamín C, B, draslík, fosfor, vápník….podporuje činnost jater, ale pozor! Kdo má problémy se žlučníke, nepřehánět to s okurkou! Již ve starověku byla považována za účinný zdroj mladistvého vzhledu…podporuje také ledviny a pomáhá při problémech s dásněmi…
Fresh z okurky a karotky napomáhá při artritických potížích…
Typy na mňamky z okurky:
Tzaziki:
Okurku nastrouháme narhubo, vymačkáme přebytečnou vodu, dáme do misky, přidáme kvalitní smetanový jogurt, trošku lisovaného česneku, nasekaný kopr a osolíme, dobře promícháme a necháme chvíli odležet.
Fresh z okurky a karotky:
Okurku nakrájíme na kousky, karotku také, přidáme trošku vody a rozmixujeme, můžeme ochutit lístky máty, rozmarýnu, petrželky…
Okurkové dortíčky:
Okurky nakrájíme na kolečka asi 1cm silná, potřeme pomazánkou z tvarohu a kopru, další vrstva opět okurky, zase pomazánka, navrch kolečko cherry rajčátka a posypeme nasekanou petrželkou