Okurka….

Je obodobí sklizně okurek… okurka je plod, který má mnoho báječného využití, pro teplé dny je to veliký dar z přírody a ještě když je pěstován šetrně k přírodě i k člověku, s láskou, přirozeně…. chlazenou okurku nakrájet na kolečka, jen tak zobat báječně osvěží, dodá tělu potřebné tekutiny, a ještě si můžeme udělat dobře pokožce, když si nějaké to kolečko přiložíme na obličej, na čelo… výborně pomáhá předcházet bolestem hlavy…

IMG_2466

Okurka, pokud je pěstovaná přirozeně, obsahuje mnoho minerálů, vitamín C, B, draslík, fosfor, vápník….podporuje činnost jater, ale pozor! Kdo má problémy se žlučníke, nepřehánět to s okurkou!  Již ve starověku byla považována za účinný zdroj mladistvého vzhledu…podporuje také ledviny a pomáhá při problémech s dásněmi…

Fresh z okurky a karotky napomáhá při artritických potížích…

Typy na mňamky z okurky:

Tzaziki:

Okurku nastrouháme narhubo, vymačkáme přebytečnou vodu, dáme do misky, přidáme kvalitní smetanový jogurt, trošku lisovaného česneku, nasekaný kopr a osolíme, dobře promícháme a necháme chvíli odležet.

Fresh z okurky a karotky:

Okurku nakrájíme na kousky, karotku také, přidáme trošku vody a rozmixujeme, můžeme ochutit lístky máty, rozmarýnu, petrželky…

Okurkové dortíčky:

Okurky nakrájíme na kolečka asi 1cm silná, potřeme pomazánkou z tvarohu a kopru, další vrstva opět okurky, zase pomazánka, navrch kolečko cherry rajčátka a posypeme nasekanou petrželkou