Čočka je plodina, kterou hojně používali naši předkové, dnes je podle mě dosti opomíjena, což ovlivňují 2 faktory: většina populace se setkává s čočkou ve školní jídelně, klasika nakyselo a s párkem nebo volským okem a kyselou okurkou… nemám nic proti tomuto jídlu, ale je pokud bych ho měla jíst častěji, zvolím radši něco jiného… dalším faktorem je strach, že lidi čočka nadýmá…. ano, s tím nadýmáním je to tak trochu pravda, ale když luštěniny, potažmo čočku jíme jednou za čas, náš zažívací trakt na to není zvyklý a má s tím potíže, které se projevují nadýmáním… další chybou, kterou lidé dělají, je to, že jedí rychle a málo potravu žvýkají, což dvakrát platí u luštěnin a tedy i u čočky… navíc dnes je možné koupit více druhů čočky než je u nás zdomácnělá čočka hnědá… některé druhy čočky tolik nenadýmají…
Proto se rozepíšu o čočce:
Spolu s hrachem patří čočka k nejstarším luštěninám, které člověk pěstoval v oblasti takzvaného úrodného půlměsíce už někdy před 9–10 tisíci lety. Zmínky o čočce se objevují i v Bibli, v některých pohádkách a lidových moudrech…. jistě všichni známe zvyk na Nový rok jíst čočku, aby se nás držely peníze…..
Čočka má velmi dobrý vliv na naše zdraví – například v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Je to způsobeno dostatečným množstvím vlákniny, které pomáhá v boji s obezitou, a také významným podílem kyseliny listové a hořčíku v čočce. Kyselina listová pomáhá odbourávat v krvi homocystein, což je nervový a cévní toxin zvyšující pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a je také spojován s některými vrozenými vadami. Hořčík zase patří k látkám, které blokuji kalciové kanály, tedy snižují tok vápníku přes buněčnou membránu a pozitivně ovlivňují stažlivost hladkého svalstva.
Čočka také pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a zároveň představuje dostatečnou, pomalu se uvolňující zásobu energie. Zároveň je vhodnou položkou jídelníčku pro všechny, kteří se potýkají s nedostatkem železa nebo potřebují zvýšit jeho příjem, jako třeba menstruující či těhotné a kojící ženy, dospívající a vůbec všichni, kdo jsou vystaveni zvýšené tělesné námaze.
V čočce jsou v nezanedbatelném množství přítomny i další důležité prvky jako selen, fosfor nebo draslík. Je také významným zdrojem rostlinných bílkovin (po sojových bobech a konopí třetí nevyšší poměr v obsahu), vitaminů B1 a B6 i sacharidů. Díky obsahu nutrientů čočka v nezanedbatelné míře pomáhá snižovat cholesterol a s pomocí vlákniny působí i proti zácpě.
Druhy čočky:
Čočka hnědá, zelená, žlutá, červená, černá, mungo čočka – ta se asi nejlépe hodí ke klíčení….
Jak čočku připravit?
Čočku můžeme připravovat lehce orientální: dhal, kitchri… na středomořský způsob, můžeme z ní dělat různé saláty, zapékat ji s další zeleninou, připravovat ji na způsob rizota, uděláme z ní i výborné bochánky připomájící karbanátky…, pomazánky, černá čočka se někdy nazývá “ kaviár Země“… a opravdu ji můžeme připravit tak, že nám bude připomínat lahodný kaviár…
Fantazii a kreativitě se meze nekladou a když vaříme s radostí, jídlo se nemůže nepovést….