Topinmabury
nejlépe je jíst syrové… jen očistit kartáčkem, neloupat…
dají se i vařit, nebo tepelně upravovat, ale někoho takto upravené nadýmají…
Vaření:
Vcelku, je klademe do vařící mírně osolené vody. Můžeme je vařit také v páře, stejně jako brambory. Protože mají vyšší obsah vody než brambory a mohou být po uvaření měkčí, tak je vaříme maximálně 15-20 minut. Můžeme je krájet na kostičky, nudličky, plátky atd.
Topinambury s fenyklem
Topinambury, fenykl, cibule, červená kapie, porek, kousek másla, sůl, koriandr, nejlépe čerstvý, parmazán
Očištěné topinambury a ostatní zeleninu nakrájíme, orestujeme na pánvi na oleji amásle, osoílme, okořeníme… podáváme sypané parmazánem a těstovinami, rýží, kuskusem, pečivem
Pomazánka z vajíček a topinamburů
vajíčka natvrdo, tvaroh nebo pomaz máslo, topinambury, zelené bylinky podle chuti, sůl
Vajíčka i topinambury nastrouháme nahrubo, přidáme další ingredience, pěkně promícháme
Salát s topinambury
1/topinambury, kapie, cherry rajčátka, rukola,sůl, zelené bylinky
zálivku třeba balzamico ocet a oliváč, nebo ze zakysky a francouzské hořčice
2/ topinambury, mrkev, fenykl, jablko, sůl, zakyska
3/ uvařené vychladlé brambory, topinambur, cibulka, hrášek, zelené bylinka, sůl
zálivka olej, hořčice,…….
Remuláda z topinamburů
topinambur, celer bulva, mrkev, cibulka nejlépe jarní, smetanový jogurt, může být trošku majolky, sůl, pepř mletý, francouzká hořčice
Celer pokrájíme na nudličky a oblanšírujeme v osolené vodě, hned slijeme, propláchneme studenou vodou…
přidáme nastrouhané toupinambury, mrkev, pokrájenou cibulku, jogurt, majolku, sůl, pepř mletý.. hořiči…….lépe je ho nechat chvilku odležet před jídlem….
Špagetová dýně s topinamburem
špagetovka, topinambury, cibule, česnek, petrželka, tymián, myjoránka, sůl,
Dýni rozkrojit podélně napůl, potříř olejem ba řezu, osolit, dát na vymaštěný plech řezem dolů do vyhřáté trouby na 180st, po 20 min otočit, péci ještě 20 minut… pak horké vydlabat vidličkou..
Na pánvi na oleji orestovat cibulku, česnek, pokrájené topinambury, pak přidat špagetovku, ochutit, promíchat, a podávat
Pomazánka:
nastrouhat topinambur na jemno, smíchat se žervé či tvarohem, přidat pažitku, petrželku, osolit….
dip:
jemně nastrouhat, smíchat s bílým jogurtem, nějakými čerstvými bylinkami, dochuit solí, popř zakápnout olivovým olejem
Topinambury po provensálsku
750 g vařených oloupaných topinamburů osmahneme (nakrájené na plátky) na oleji spolu s l cibulí a drobně posekaným česnekem. Pak přidáme 4 nakrájená rajčata, lžičku provensálského koření, osolíme, podusíme, posypeme strouhaným sýrem.
Topinambury s opečenými lilky s česnekem
Uvařené topinambury podélně rozkrojíme, dáme na talíř, obložíme kolečky opečeného lilku obaleného v rozetřeném česneku a mouce. Nezapomeňme, že osolené plátky lilku musíme nechat před úpravou asi 20 minut vypotit, propereme vodou, necháme okapat a obalujeme a smažíme dozlatova.
Topinamburové placky
Suroviny: Topinambury, hladká mouka, máslo, česnek, olej, sůl, koření.
Postup: Vařené vychladlé topinambury umeleme na masovém strojku, promícháme s moukou, okořeníme, osolíme. Tvoříme menší placičky, které obalíme v mouce a opékáme na oleji, případně i nasucho. Sypeme pažitkou, případně jinými bylinkami, strouhaným křenem. Podáváme se salátem a pečivem.
Smažené topinambury na másle
Postup: Na pánvi rozpustíme máslo, topinambury nakrájené na plátky osmahneme do růžova, Osolíme, můžeme dochutit bylinkami, kořením.