Klasické zobrazení monády, tedy vzájemného působení principů jin a jang je všebecně známé, kruh černobílý se dvěma poli a v bílém poli je tečka černá, v černém bílá….
Vzájemným působením těchto dvou protikladů je tvořena dynamická rovnováha přírody, života jednotlivce i celých skupin a lidstva…. tyto dva principy ale nejsou v energiích boje, nepřátelství, ale naopak vzájemným působením vytvářejí harmonii, rovnováhu.
Jin a jang se nevylučují, nic není čistš jin a nic není čistě jang….část jinu je obsažena v jangu a část jangu je obsažena v jinu
Jakmile jin moc narroste, ustupuje jang a naopak…. přebytek jin vyvolá nedostatek jang a a opačně…
princip JIN souvisí s energií ženskou, pasívní, projevuje se jako tma, noc, chlad, voda, země, prostor, černá barva, klid, smrt…Měsíc
princip JIN je spojen s hloubavostí, nevýbojností, trpělivostí, je obsažen v odstředivosti, ve výdechu…jin jsou city, intuice…
Princip JANG souvisí s energií mužskou, aktivní, projevuje se jako den, světlo, ohenň, vítr, čas, barva bílá, činnost, pohyb, zrození, Slunce…
Princip JANG je spojen s bezrpostřednsotí, netrpělivostí, prosazováním se, vymezováním se, ohraničením, je dostředivý a vyjádřen nádechem… jang je rozum, racio..
Jin a jang je vyjádřeno také ve tvarech:
Jin je kulaté, oblé, dlohé, neurčité, vlnité,….Jang je hranaté, kompaktní, uzavřené, …
Jin jsou souvisloti……jang jsou jednotlivosti
Také potraviny můžeme přiřadit k jinu a jangu:
Potraviny JIN: ječměn, žito, kukuřice, klíčky, fazole, čočka, cizrna, soja, hrách, řeřicha, mrkev, černý kořen, dýně, lískové řechy, vlašské, kešu, olivy, mléko, máslo, tvaroh, smetana, jogurt, třešně, jablka, ostružiny, maliny, hrušky, mandle, meloun, broskve, fíky, pomeranč, ananas, oleje sezamový, olivoý, slunečnicový, řepkový, žitná káva, zelený čaj, med, melasa, cukr, víno, vanikla
Potraviny JANG: pšenice, oves, jáhly, pohanka, eidam, kozí a ovčí mléko, většina ryb, masa, vejce, sůl, ocet, pepř…..
Roční období nesou energii jin a jang takto: vrchol zimy je nejsilněji jinový, vrchol léta nejsilněji jangový, s příchodem jara stoupá jang klesá jin, a příchodem podzimu stoupá jin a klesá jang…
V období chladné zimy, tedy silného jinu, bychom měli i to co jíme přizpůsobit tedy strava by měla být více jangová, prohřívat, nikoliv jinový, chladná…
Z hlediska přípravy jídla je krátké vaření spíše jinové, vaření dlouhé je jangové
Příklad zimního jídla, tedy jídla v chladném jinovém období: kořenová zelenina třeba orestovaná na oleji s cibulkou, ochucená zázvorem….. ovoce spíše ve formě kompotů, tepelně upravené a vlahé… třeba s přidáním skořice a medu….
Pokud budeme v období silného jinu jíst moc jinové jídlo, bude to jin posilovat a tak vytvářet převahu jinu v organizmu a nedostatek jangu, bude to narušovat funkce organizmu i narušovat psychiku…
Nemusíme být stále ve střehu co a jak máme jíst, ale stačí používat zdravý rozum, a podle toho se stravovat i chovat… potom budeme mít v životě blíže k harmonii a bude nám příjemně….