V obodbí, kdy cukety dozrávají jako o závod si možná kladete otázku: “ co ještě z těch cuket uvařit, připravit?“…..
Něco o cuketě:
Cuketa je nenáročná rostlina pocházející z jižní Ameriky, obsahuje 90% vody, vláknitnu, stopové prvky, mnoho vitamínů… je vhodná i k detoxikaci organizmu, i při snaze o redukci tělesné hmotnosti….
Cuketové zelí
Potřebujeme:
cibuli, cuketu, slunečnicový nebo jiný olej, sůl,mletý kmín, trošku citronové š’távy nebo vinného octa.
Postup:
Pokud máme cuketu malou, nemusíme ani loupat, jen omyjeme, osušíme, pokrájíme na nudličky a orestujeme na cibulce, osolíme, ochutíme kmínem a necháme vydusit přebytečnou vodu… nakonec dochutíme citornem nebo octem, nemusíme zahuš’tovat.
Pokud máme cukety velkou, oloupeme, vydlabeme střed s jadérky a pokrájíme na nudličky…
Kari z cukety
Potřebujeme:
cuketu, cibuli, česnek, papriku, olej, kari, sůl
Postup:
Cuketu a papriku nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka, česnek zbavíme středu stroužku a nasekáme,vše orestujeme na oleji, osolíme a ochutíme kari, můžeme přidat i lžíci sezamové pasty tahini. Podáváme nejlépe s rýží.