Cuketa a recepty z ní

V obodbí, kdy cukety dozrávají jako o závod si možná kladete otázku: “ co ještě z těch cuket uvařit, připravit?“…..

 

Něco o cuketě:

Cuketa je nenáročná rostlina pocházející z jižní Ameriky, obsahuje 90% vody, vláknitnu, stopové prvky, mnoho vitamínů… je vhodná i k detoxikaci organizmu, i při snaze o redukci tělesné hmotnosti….

 

Cuketové zelí

Potřebujeme:

cibuli, cuketu, slunečnicový nebo jiný olej, sůl,mletý kmín, trošku citronové š’távy nebo vinného octa.

Postup:

Pokud máme cuketu malou, nemusíme ani loupat, jen omyjeme, osušíme, pokrájíme na nudličky a orestujeme na cibulce, osolíme, ochutíme kmínem a necháme vydusit přebytečnou vodu… nakonec dochutíme citornem nebo octem, nemusíme zahuš’tovat.

Pokud máme cukety velkou, oloupeme, vydlabeme střed s jadérky a pokrájíme na nudličky…

 

Kari z cukety

Potřebujeme:

cuketu, cibuli,  česnek, papriku, olej, kari, sůl

Postup:

Cuketu  a papriku nakrájíme na nudličky, cibuli na kolečka, česnek zbavíme středu stroužku a nasekáme,vše  orestujeme na oleji, osolíme a ochutíme kari, můžeme přidat i lžíci sezamové pasty tahini. Podáváme nejlépe s rýží.