Potřebujeme:
hovězí oháňku, dýni hokaido, vodu, sůl, smetanu 30%, trošku hladké mouky, může být špaldová, bobkový list, nové koření, jalovec, mletý zázvor
Postup:
Uvaříme silný vývar z oháňky – dáme ji do vody , osolíme a okořeníme: bobkový list, nové koření, jalovec… pomalu vaříme až 3 hodiny.. potom vývar slijeme, pokud by byl kalný, vyčistíme ho tím, že do něj rozklepneme vaječný bálek a chvilku povaříme… potom bílek zcedíme….
Hokaido nepoupeme, jen omyjeme a nakrájíme na malé kousky, dáme vařit do vývaru, až změkne, přidáme mletý zázvor a tyčovým mixérem rozmixujeme, potom zahustíme hl. moukou rozšlehanou ve smetaně, chvilku povaříme.
Podáváme třeba s nasekanou rukolou, nebo pažitkou či petrželkou.