V jarním období roste spoustu bylinek, můžeme toho využít toho a používat je k přípravě nápojů:
Macerování ve vodě: čerstvě natrhané byliny opláchnout vodou, dát do džbánu zalít pramenitou vodou a nechat 1 až 3 hodiny macerovat…potom pijeme
Zápar: byliny dáme do konvice nebo do hrníčku, zalijeme vodou 70stupňů teplou, necháme asi 5 minut a potom pijeme
Takto můžeme připravovat jednodruhové nápoje – máta, meduňka, třezalka, bez, lípa, kopřiva., šalvěj, maliník, ostružiník,jahodník., svízel…..nebo i bylinky míchat…..
jahodník – při průjmech, na osvěžení žaludku….plody podporují játra
svízel – při horečkách, podporuje močové ústrojí
třezalka – uklidňuje, snižuje podrážděnost
levandule – bolesti hlavy, nervozita, trávící potíže
máta – nechutenství, cestovní nevolnost, trávení, nadýmání, migréna, horečka
meduňka – deprese, zažívací potíže, nachlazení
ostružiník, maliník – bolesti v krku, afty, průjem
šalvěj – trávení, játra, krevní oběh, celková slabost
bez černý – horečka, katary horních cest dýchacích, kombinovat s mátou….
jetel luční – květ – čistí tělo, kašel, prevence rakoviny
mateřídouška – nachlazení, odkašlávání,podrážděný žaludek
podběl – dráždivý kašel, nachlazení, chřipka