Kopřivy sbíráme cca do 20. května, potom již obsahují hodně dusičnanů…sbírat můžeme potom ještě v září, ovšem jen mladé výhonky….
Na co kopřiva působí: snižuje hladinu krevního cukru, působí močopudně, protizánětlivě, urychluje hojení ran, regeneruje kůži..při chudokrevnosti a chorobách krve pijeme čaj, čistí totiž krev…podporuje krvetvorbu….má také dobrý vliv na slinivku břišní, pomáhá při alergiích, posiluje imunitní systém, pomáhá při revmatizmu a dně.
Splachování vlasů nálevem kopřivy je příznivé pro vlasy, jejich sílu, plnost a lesk.
Koupele pomáhají od bolestí zad, přikládání čerstvých rostlin také, hlavně při bolestech v bedrech.
Kopřivová kůra pro celkovou svěžest: ráno nalačno vypít šálek čaje z kopřivy, přes den ještě jeden až dva..nesladíme, můžeme přidat trošku heřmánku, máty..pro zlepšení chuti.
Kopřivy můžeme přidat do salátu, do polévky, do nádivky, udělat z nich chutný špenát.